První klinickou studii, zkoumající, zda léčebné konopí může prospět pacientům se zhoubným mozkovým nádorem, budou za podpory mezinárodně známého neurochirurga profesora Charlie Teo vést výzkumníci z Endeavour College of Natural Health.

Původně publikováno 29. října 2018 na https://www.medianet.com.au/releases/169244/?fbclid=IwAR3_XNZFh58RdzrLneonbvf3bGzANdb5l_vCVvJ_huB4I3RRaYo201OS1Nc

První klinickou studii, zkoumající, zda léčebné konopí může prospět pacientům se zhoubným mozkovým nádorem, budou za podpory mezinárodně známého neurochirurga profesora Charlie Teo vést výzkumníci z Endeavour College of Natural Health.

Druhá fáze studie bude zkoumat, zda je léčebné konopí s vysokým obsahem THC tolerováno lidmi s gliomem (typ mozkového nádoru) a jak takové konopí ovlivní růst nádoru, bude-li užíváno spolu se standardní léčbou. Sdělila to dr. Janet Schlossová, koordinátorka klinických studií na Endeavour College of Natural Health.

„Půjde o celosvětově první studii pro jakýkoliv typ rakoviny, která bude zkoumat tolerabilitu a účinky na lidský nádor po orálně konzumovaném konopí,“ řekla doktorka Schlossová.

„Náš tým z Endeavour College bude spolupracovat s profesorem Teem na zkoumání účinků léčebného konopí, užívaného spolu se standardní medikací na rakovinu.“

„Budeme sledovat nejen dopady na nádor, ale také zda léčebné konopí může zlepšit kvalitu životy snížením symptomů jako je bolest hlavy, nevolnost a zvracení.“

Podle Schlossové je gliom zvláště agresivním nádorem, jenž je často rezistentní na chirurgické řešení, chemoterapii a radiaci.

“Tato odolnost znamená, že je vývoj nových terapií pro tuto nemoc vitální, a proto je naše klinická studie tak důležitá,“ řekla.

„Existující výzkum dokládá, že aktivní složky konopí mohou zpomalit růst nádoru, a podle nás je zásadní další výzkum. Pokud dokážeme sestavit návod pro dávkování a pochopíme, zda léčebné konopí může pomoci standardní léčbě, může to změnit život pacientům s gliomem i jejich rodinám.“

Společně po lepší výsledky pacientů

Dřívější Australan roku profesor Teo bude druhým vedoucím studie a povede nábor pacientů na své klinice v Nemocnici Prince z Walesu. “Tohle je fantastický příklad komplementárního medicínského výzkumu, jenž pracuje spolu s lékaři, aby přinesl pacientům lepší výsledky,“ řekl profesor Teo.

Klinická studie je financována BioCeuticals, největším australským výrobcem výživových a potravních doplňků. Investovali přes 500 000 amerických dolarů s cílem zlepšit možnosti lékařů reagovat na nemoci pacientů podle poznatků vědy.

Vedoucí pro výzkum, rozvoj a nové trhy firmy BioCeuticals Belinda Reynoldsová, k tomu říká: „O léčebném konopí se mluví mezi veřejností, politiky i lékaři. Je důležité, abychom měli o každém z jeho možných léčebných přínosů kvalitní výzkum.“

O prvním pokusu na světě

Studie má souhlas etické komise a ministerstva zdravotnictví australského federálního státu Nového jižního Walesu. Výzkumný tým na Endeavour vyhodnotí vhodnost pro pokus jak u pacientů, nabraných profesorem Teem, tak u dalších pacientů s gliomem. Pak tým bude účastníkům studie podávat léčebné konopí v tekutém stavu a ordinovat magnetické rezonance, vyšetření krve a další testy.

Pacienty bude i nadále léčit profesor Teo, jeho kolega dr. Mike Sughrue, a další odborní lékaři. Ti budou monitorováni týmem doktorky Schlossové po celé tři měsíce podávání léčebného konopí. Tým bude pacienty sledovat až dva roky po ukončení studie.

I když je léčebné konopí klasifikováno jako lék, jde o rostlinu. Odbornost endeavourských výzkumníků v rostlinné léčbě je spolu se zkušeností v provádění robustního empirického výzkumu staví do ideální pozice k úspěšnému dokončení tohoto prvního výzkumu svého druhu na světě.

Klinická studie má za cíl posílení vědecké znalosti o komplementární léčbě a výzkum jejího dopadu na péči o pacienta a jeho výsledky.

Doktorka Schlossová říká, že doufá, že výsledky studie budou cenné pro změnu politiky; má na mysli rostoucí veřejný zájem o bezpečný, spolehlivý a legální přístup k léčebnému konopí skrze doporučení odborných lékařů.

O gliomech

  • Gliom je nejrozšířenější formou primárního mozkového nádoru; řadí se k nejzhoubnějším rakovinám, které často nijak nereagují na chirurgickou operaci, chemoterapii ani radioterapii.
  • Střední doba přežití je jeden rok od nalezení nádoru. Gliomy představují jeden z největších medicínských problémů pro své umístění, agresivitu, rychlý růst a nízké přežití.
  • Gliom se obvykle léči chirurgickým odstraněním tumoru, následovaném radio- a chemoterapií. Prognóza je pro pacienty neútěšná; jen polovina jich přežije 15 měsíců a pět let po diagnóze žije méně než 5 % pacientů.
  • Gliomy se mohou vyskytnout v jakémkoliv věku, častější jsou ale u starších lidí (průměrný věk pacientů je 64 let). Každým rokem je s gliomem diagnostikováno na 1000 Australanů.
  • Obvyklými příznaky je ztížená mluva a poruchy paměti, zesláblost jedné poloviny těla a změny vidění.

Vedoucí výzkumnice dr. Janet Schlossová je koordinátorkou klinických studií na Endeavour College of Natural Health. Zasvětila svou kariéru podpoře pacientů s rakovinou a rozšiřování vědeckého výzkumu komplementární medicíny a její schopnosti pomáhat lidem na chemo- a radioterapii. Dr. Schlossová po 8 let úspěšně vede klinické studie na nejrůznější vědecká témata včetně rakoviny, chemoterapie a chronických nemocí.

Má 19 let zkušeností v onkologii a komplementární medicíně, a spolupracuje s řadou onkologů napříč Austrálií.  V rámci soukromého Střediska matky pro rakovinu prsu a organickou péči pracuje s lékaři a radiačními onkology, chirurgy a dalšími zdravotníky.

Úřad pro výzkum Endeavourské fakulty přirozeného zdraví se věnuje posílení australských zdravotnických zkušeností s komplementární medicínou pomocí rozsáhlého vědeckého výzkumu. Šíří a kriticky zkoumá současnou komplementární medicínu nástroji nestranného, rigorózního a robustního empirického výzkumu. Úřad pro výzkum je součástí Endeavourské fakulty přirozeného zdraví, největší australské instituce, poskytující terciární vzdělání v komplementární medicíně a přirozeném zdraví. Má šest pracovišť v Austrálii a dvě na Novém Zélandu, pět bakalářských oborů, čtyři magisterské, 5000 studentů, 350 zaměstnanců včetně vůdčích akademiků v oboru.