Méně známý kanabinoid cannabigerol (CBG), který získává na popularitě, účinně snižoval úzkost

Klíčová fakta:

  • CBG v klinické studii významně snížilo úzkost a stres.
  • CBG nezpůsobilo intoxikaci nebo kognitivní poruchy spojené s THC.
  • Studie zjistila, že CBG může zlepšit paměť.

Méně známý kanabinoid cannabigerol (CBG), který získává na popularitě, účinně snižoval úzkost v klinické studii bez intoxikace, která je typicky spojována s účinky celé rostliny konopí. Podle nové studie ve Scientific Reports může mít dokonce určité účinky na zlepšení paměti.

Pro tuto studii provedla Carrie Cuttlerová, docentka psychologie na Washington State University, a její kolegové první klinickou studii na lidech zkoumající akutní účinky CBG na úzkost, stres a náladu.

Výzkum odhalil, že 20 mg CBG získaného z konopí významně snížilo pocity úzkosti v časových intervalech 20, 45 a 60 minut po požití ve srovnání s placebem. Hodnocení stresu se také snížilo v prvním časovém bodě ve srovnání s placebem. Zjištění jsou v souladu s údaji z průzkumu z předchozí studie vedené Cuttlerovou, která uvedla, že 51 % uživatelů CBG jej konzumuje ke snížení úzkosti, přičemž 78 % tvrdí, že je lepší než konvenční léky na úzkost.

CBG se stává stále populárnější a stále více výrobců uvádí odvážná, nepodložená tvrzení o jeho účincích,“ řekla Cuttlerová. „Naše studie je jednou z prvních, která poskytuje důkazy podporující některá z těchto tvrzení a pomáhá informovat spotřebitele i vědeckou komunitu.

Pro tuto studii provedl tým Cuttlerové z WSU a kolegové z Kalifornské univerzity v Los Angeles dvojitě zaslepenou, placebem kontrolovanou experimentální studii s 34 zdravými uživateli konopí. Účastníci absolvovali dvě sezení přes Zoom, během kterých poskytli základní hodnocení své úzkosti, stresu a nálady.

Poté požili buď 20 mg CBG získaného z konopí nebo placebo tinkturu, která jim byla předem zaslána poštou. Účastníci poté přehodnotili svou náladu, stres, úzkost a další proměnné, jako jsou pocity intoxikace a zda se jim líbilo, jak na ně droga účinkovala ve třech různých časových intervalech po požití. Kromě toho hlásili potenciální vedlejší účinky, jako jsou suché oči a ústa, zvýšená chuť k jídlu, bušení srdce a ospalost.

Sezení se opakovala o týden později, přičemž účastníci užívali alternativní produkt před dokončením stejných hodnocení. Design zajistil, že ani účastníci, ani výzkumní asistenti nevěděli, který produkt byl podáván.

Jedním z nejpřekvapivějších výsledků byl účinek CBG na paměť. Na rozdíl od očekávání založených na známých účincích THC na paměť, CBG výrazně zlepšilo schopnost vybavit si seznamy slov. Účastníci byli schopni si vybavit více slov po užití 20 mg CBG než po užití placeba.

Zkontrolovali jsme to třikrát, abychom zajistili přesnost, a vylepšení bylo statisticky významné,“ řekla Cuttlerová.

Studie dále zjistila, že CBG nezpůsobuje kognitivní nebo motorické poruchy nebo jiné nežádoucí účinky běžně spojené s THC, psychoaktivní složkou konopí. Účastníci experimentální skupiny hlásili nízké hodnocení intoxikace a minimální změny symptomů, jako je sucho v ústech, ospalost a chuť k jídlu. Na rozdíl od předchozích self-report průzkumů, kde uživatelé propagovali antidepresivní účinky CBG, účastníci současné studie nezaznamenali významné zlepšení nálady po užití CBG.

Přestože je výzkum slibný, Cuttlerová varuje, že výsledky by měly být interpretovány opatrně kvůli omezením studie. Zjištění mohla ovlivnit zkušenost častých uživatelů konopí, mírná dávka CBG a načasování hodnocení. Závěry navíc dále omezuje povaha studie, prováděné na dálku prostřednictvím Zoom, a nedostatek fyziologických měření.

Musíme se vyvarovat tvrzení, že CBG je zázračný lék. Je to nové a vzrušující, ale replikace a další výzkum jsou klíčové,“ řekla Cuttlerová. „Probíhající a budoucí studie pomohou vybudovat komplexní pochopení výhod a bezpečnosti CBG a potenciálně nabídnout novou cestu ke snížení pocitů úzkosti a stresu bez opojných účinků THC.“

Aby se výzkum pohnul vpřed, Cuttlerová a její tým navrhují novou klinickou studii, která replikuje jejich zjištění a bude zahrnovat fyziologická měření, jako je srdeční frekvence, krevní tlak a hladiny kortizolu. Plánují také rozšířit výzkum na neuživatele konopí. Cuttlerová navíc plánuje studii o účincích CBG na symptomy menopauzy u žen.

Zdroj: https://neurosciencenews.com/cbg-anxiety-memory-27507/