Přečtěte si to, ještě než budete dělat své první potraviny s obsahem marihuany! Kdokoliv si dá vaše „speciální“ koláčky, nám bude děkovat.

Shelby Fero | původně publikováno 4. ledna 2019 na https://merryjane.com/culture/so-wtf-is-decarbing-weed-and-why-should-you-care

Pokud jste si byť jen předběžně googlovali, jak na potraviny s obsahem konopí, možná jste narazili na termín „dekarb,“ zkráceninu pro „dekarboxylaci.“ Když dekarboxylujete konopí, vlastně odstraňujete kus karboxylové kyseliny a nahrazujete jej v molekulárním řetězci atomem vodíku.

Účinně vytváříte poživatelnou psychoaktivní látku z nepsychoaktivní poživatelné látky. Pokud se rádi prodíráte chemií v amgličtině, zde je úplné vysvětlení od našich přátel na Higher Learning, založené na Wikipedii.

Pokud nedekarboxylujete své konopí předtím, než ho vaříte či pečete na oleji a másle, budete i tak cítit prospěch z THCA – jako úlevu od bolesti – ale nebudete zkouření.

K dekarboxylaci konopí potřebujete žár: kouření či vaporizování kanabinoidy v trávě dekarboxyluje obratem, a dovoluje jejich rychlé vstřebávání v plicích. Ale abyste dostali trávu do stavu, kdy ji mohou snadno absorbovat vaše střeva, musíte ji dát na dlouhou dobu do nízkého žáru; tak změníte THCA na klasický tetrahydrokanabinol (THC). Když budete konopí zahřívat pomalu, zůstane vcelku a umožní tak finální vyluhování do oleje.

Nejsnadnějším způsobem, jak dekarboxylovat vaši trávu, je vyložit pečící plech alobalovou fólií nebo papírem na pečení, a pak jej posypat tenkou vrstvou drcené marihuany. Předehřejte troubu na 125 stupňů Celsia a pak pečte marihuanu asi po 35 minut.

A voilá! Máte dobře našlápnuto, abyste už brzy čirou náhodou snědli až moc vašich „speciálně doma připravených“ koláčků.