Sedíte na gauči, posíláte si s přáteli jointa dokola – když tu to náhle pocítíte: máte opravdu, ale opravdu hlad. I když jste právě dojedli večeři, nemůžete si pomoci a otevřete ten sáček bramborových chipsů a sníte je, protože chutnají tak dobře.

Julia Neftulin | původně publikováno 28. února 2019 na https://www.thisisinsider.com/why-marijuana-causes-the-munchies-2019-2

  • Zvýšená chuť k jídlu, o níž lidé obvykle mluví jako o „chutích“ či „žravkách,“ je často uváděným vedlejším účinkem marihuany.
  • „Žravka“ se objevuje díky chemické reakci v mozku, který interaguje s THC, hlavní psychoaktivní složkou marihuany.
  • Vědci si myslí, že THC stimuluje krmící hormon, jenž zvyšuje vnímáni vůně a chuti.

Sedíte na gauči, posíláte si s přáteli jointa dokola – když tu to náhle pocítíte: máte opravdu, ale opravdu hlad. I když jste právě dojedli večeři, nemůžete si pomoci a otevřete ten sáček bramborových chipsů a sníte je, protože chutnají tak dobře.

Není to vaší hlavou. Chemické láky z konopí reagují s mozkem a zvyšují chuť k jídlu, což je obecně známo jako „žravka.“

Všechno to souvisí s endokanabinoidním systémem, který pomáhá regulovat mozkové funkce, imunitní systém, sexuální funkce, metabolismus a náladu.

Jeff Chen, ředitel Iniciativy pro výzkum konopí na Kalifornské univerzitě v Los Angeles, říká, že endokanabinoidní systém si lze představit jako systém klíčových dírek. THC, hlavní složka konopí, která způsobuje pocit omámení, je jako klíč. Když někdo užije konopí, THC „nastartuje motory našich buněk a nechá je dělat jisté věci,“ řekl Chen INSIDERu.

Jednou z těchto věcí je zvyšování chuti k jídlu.

Vědci si myslí, že THC stimuluje hormon, který zvyšuje vnímání vůně a chuti

Výzkum zjistil, že THC interaguje s ghrelinem, hormonem, jenž vylučuje žaludek, aby zvýšil chuť k jídlu. Úřad USA pro potraviny a léky (Food and Drug Administration (FDA)) dokonce schválil syntetické THC pro jeho povzbuzující účinky na chuť k jídlu jako léčbu pro pacienty s nechutenstvím, způsobeným HIV.

O účincích konopí na chuť k jídlu je dosud jen málo výzkumu, a tak se nemůžeme o dávkování vyjadřovat s přílišnou jistotou. Ale v roce 1986 malá studie ve vědeckém recenzovaném časopise Pharmacology Biochemistry and Behavior zjistila, že lidé, kteří užily dvě až tři konopné cigarety najednou zkonzumovali v průměru více kalorií (ve formě pochutin spíše než větších jídel), než když vykouřili konopnou cigaretu jenom jednu.

„Neznáme prahovou hladinu pro zvýšení apetitu, já si ale myslím, že to bude hodně záviset na našem těle a na toleranci,“ říká Chen. „Někdo užívá stovky miligramů THC denně a může normálně chodit, a někdo je na 24 hodin přilepený k posteli.“

CBD, jiný známý kanabinoid, „žravku“ nezpůsobuje

Chen upozorňuje, že další známý kanabinoid, CBD, sice nabírá na popularitě pro svůj potenciál ulevit od úzkostnosti a chronické bolesti, ale nemůže ve vás způsobit „chutě“ jako THC.

„Zdá se, že místo aby pasoval do klíčové dírky, CBD se zachytí vedle ní a ztíží THC, aby se do klíčové dírky dostal,“ dodává. To znamená, že užívání CBD může snížit vedlejší účinky THC.

Užívání konopí může mít zdravé vedlejší účinky

Studie z roku 2013 v American Journal of Medicine zjistila, že lidé, kteří užívají konopí, mají nižší hodnoty inzulínu na lačno, což je příznivé co do rizika cukrovky, a menší objem pasu než ti, kteří nikdy konopí neužívali. Podle Chena to může prostě znamenat, že zdravější lidé také častěji užívají konopí, nikoliv nutně že konopí dělá lidi zdravějšími.

Chen dodává, že látky jako THC interagují s metabolismem. To by mohlo souviset s předchozími zjištěními, že konopí má na tělesnou hmotnost jen malý nebo žádný vliv, ale abychom to mohli říci s jistotou, je třeba dalšího výzkumu.