Kombinace protizánětlivých potravin s konopím dává zánětům mocný úder a činí vás zdravějšími s jasnější myslí

Nicholas Demski | původně publikováno 10. dubna 2019 na https://www.rxleaf.com/an-anti-inflammatory-diet-that-includes-cannabis/

Zánět je všudypřítomný a ničivý, ale bohužel téměř nevyhnutelný aspekt západní diety. Podle StatPearls se navíc očekává, že počet lidí, kteří trpí chronickou nemocí v důsledku zánětu se bude neustále zvyšovat. Výzkum ukázal, že v roce 2000 žilo 21 % obyvatel USA s jednou nebo více chronickými nemocemi, spojenými se záněty. V roce 2014 výzkumníci zjistili, že tento podíl se téměř ztrojnásobil na 60 %. Je jasné, že protizánětlivé diety je dnes třeba více než kdykoliv jindy.

Pojďme se podívat na několik potravin, které mohou pomoci potlačovat záněty:

Čtyři úžasné potraviny, které je třeba zařadit do protizánětlivé diety

První potravina vás nepřekvapí – co ty ostatní tři?

Konopí

Existuje více než jeden způsob, jak jíst konopí. V různých částech světa může být připravováno řadou postupů. Na počet způsobů, jak do potravin dostat konopí, neexistuje žádný limit. Jedinou otázkou zůstává: Jak konopí funguje jako součást protizánětlivé diety?

Výzkumníci o protizánětlivých účincích konopí vědí už celé roky. Podle výzkumu, zveřejněného v roce 2010 ve vědeckém recenzovaném časopise Future Medicinal Chemistry, „kanabinoidy potlačují zánětlivou odpověď organismu a následně tlumí příznaky nemoci.“

 

Studie z roku 2018 zjistila, že protizánětlivé účinky konopí nejsou omezeny jen na kanabinoidy. Výzkum ukázal, že pro léčbu některých typů akutních zánětů mohou být účinné terpeny.

Takže konopí je perfektní základ diety, která má porazit zánět. A dá se užívat v široké řadě potravin včetně pesta, těstovin, pizzy, smoothies, salátů a dressingů, polévek, sendvičů a dalších.

Kurkuma

Nic není lepšího než výborná chuť s úžasnými zdravotními benefity. Vítej, kurkumo!

Kurkuma obsahuje látku zvanou kurkumin. Ve vědeckém recenzovaném časopise Advances in Experimental Medicine and Biology výzkumníci probírali „potentní protizánětlivé účinky kurkuminu.“ Autoři šli dokonce tak daleko, že předpověděli, že kurkumin „může mít chemopreventivní účinek na vznik rakoviny.“

Pokud začněte svou dietu s konopím, kurkuma je přirozená součást. Podobně jako konopí chutná výborně ve smoothies a jako doplněk kořeněných jídel.

Kurkuma chutná super v kari, polévkách, dušených potravinách, nebo ve smaženém květáku (nebo v jakékoliv jiné smažené zelenině, když už je o tom řeč), v cizrně, v míchaných potravinách (míchané tofu nebo vejce!) a v mnoha dalších.

Zázvor

Zázvor přináší do vaší protizánětlivé diety něco zemitého tepla. Výzkumníci ve studii z roku 2013 zjistili, že zázvor obsahuje několik látek s protizánětlivými účinky. Tyto látky zahrnují gingerol, shogaol a paradoly.

Výzkumníci – kteří publikovali svůj výzkum ve vědeckém recenzovaném časopise International Journal of Preventative Medicine – objevili, že zázvor „může léčit široké spektrum nemocí pomocí posílení imunity a protizánětlivých reakcí.“ To je dost dobrý důvod, proč zařadit zázvor do vaší protizánětlivé diety spolu s konopím a kurkumou.

PharmaNutrition navíc v roce 2016 publikovala článek, který přinesl výčet neskutečných protizánětlivých účinků zázvoru. Výzkumníci jistili, že zázvor může mít týž „entourage efekt“ [efekt účinků celé rostliny; pozn. překl.] jako konopí. Výzkumníci poznamenali, že „každý z metabolitů zázvoru, jeho esenciální olej a gingeroly se v experimentálním modelu artritidy [zánětu kloubů; pozn. překl.] spojují v ochraně před příznaky.“

Zázvor je také super v kávě, v kari a v lívancích.

Borůvky

Abyste do své protizánětlivé diety přidali nějakou lahodnou příchuť, přidejte borůvky. Mají dobře zdokumentované protizánětlivé a antioxidační účinky.

Studie z roku 2017 prokázala, že látky z borůvek byly úspěšnější v léčbě zánětu tlustého střeva u krys než lék na nespecifické záněty střev, který se obvykle podává. Stejná studie zjistila, že směsi ze složek borůvek mohou „působit proti závažnosti zánětu tlustého střeva a napomáhat rychlejší úzdravě.“

O rok později byla zveřejněna studie ve vědeckém recenzovaném časopise The Journal of Nutrition, podle níž „přidání borůvek vedlo ke kompozičním změnám střevní mikroflóry, spojeným se zlepšením v systémovém zánětu a signalizování inzulinem.“ Jinými slovy: borůvky ve vaší protizánětlivé dietě fyzicky změní biom vašich střev a pomohou vám v boji se zánětem.

Takže pokud máte přichystán zázvor, kurkumu, borůvky a konopí, tady je recept pro počátek vaší nové diety:

Protizánětlivé smoothie s výluhem z konopí

Složky

  • 1 banán
  • 1 šálek borůvek
  • 3 polévkové lžíce rozemletého čerstvého zázvoru
  • ¼ polévkové lžíce čerstvé kurkumy
  • ½ kelímku jogurtu
  • 1 polévková lžíce medu
  • 1 polévková lžíce konopného výtažku
  • 200 gramů kostek ledu

Postup

  1. V mixéru smíchejte jednotlivé složky v tomto pořadí: banán, borůvky, zázvor, kurkuma, jogurt, med, výtažek, kostky ledu.
  2. Míchejte směs, dokud není krémovitá.
  3. Přidejte vodu podle potřeby, abyste přizpůsobili konzistenci.
  4. Podávejte ve velkém skleněném hrnku. Užijte si to!

Tohle smoothie vám dá zakusit protizánětlivé účinky kurkumy, zázvoru, borůvek a konopím v lahodné snídani, než vyrazíte z bytu. A jako úvod do protizánětlivé diety je to delikatesní způsob, jak začít den!

Máte nějaký úžasný recept, který používáte na záněty? Dejte nám vědět v komentářích na facebooku spolku KOPAC!