Během posledních pěti let, kdy je v Coloradu legální rekreační konopí, se návštěvy lékařské pohotovosti v souvislosti s konopím ztrojnásobily. Uvádí to nová studie.

Carlie Green | původně publikováno 26. března 2019 na https://420intel.com/articles/2019/03/26/cannabis-related-incidents-are-sending-more-coloradans-er

Ta byla publikována v pondělí v recenzovaném vědeckém časopise Annals of Internal Medicine poté, co došlo k několika případům turistů v Coloradu, kteří kvůli konopí potřebovali lékařskou pomoc. Jejich příznaky zahrnovaly zrychlený srdeční tep, psychotické epizody a neztišitelné zvracení, a to zvláště pokud pojedli potraviny s obsahem konopí.

„Asi deset procent návštěv lékařské pohotovosti bylo kvůli požití potravin s trávou, z celkového prodeje konopí se ale potraviny s ním podílejí jen na 0,32 procenta. Těch deset procent je třiatřicetkrát více, než bychom očekávali,“ řekl dr. Andrew Monte z nemocnice University of Colorado, vedoucí autor studie. „S konopnými potravinami byly také mnohem častěji spojeny akutní nebo chronické nemoci jako akutní propuknutí schizofrenie.“

Studie byla také vyvolána třemi úmrtími v Coloradu, o nichž se věří, že je způsobily konopné potraviny.

Monte se domnívá, že částí problému může být fakt, že lidé si neuvědomují, že konopné potraviny mají jiný účinek, než když se konopí kouří nebo vaporizuje. Mohou užít více, než by měli, protože účinky nepřicházejí tak rychle, jako při kouření.

„Někteří uživatelé konopné potraviny nadužívají, což má negativní účinky,“ říká Monte.

Studie zjistila, že mezi lety 2012 a 2016 došlo v Coloradu k 2657 návštěvám lékařské pohotovosti kvůli konopí, a že devět z deseti těchto pacientů byli občané Colorada. Také zjistila, že 17 procent pacientů přišlo kvůli neutišitelnému zvracení; to bylo převážně následkem kouření konopí, nikoliv jeho pojídání. Potraviny měly způsobit 12 procent návštěv pohotovosti kvůli psychózám u lidí, kteří předtím neměli s duševním zdravím žádné potíže.

Monte si myslí, že současné potraviny s obsahem konopí jsou příliš nebezpečné, než aby byly na trhu bez informace o bezpečném dávkování. Lidé, kteří nemají dobrou toleranci konopí, nebo takoví, kteří zkoušejí konopí poprvé, mohou zažít negativní účinky přílišné konzumace (předávkování).

„Musíme lépe vysvětlovat uživatelům, že tento jev existuje.“